Kako starimo, tako se naše kosti stanjuju i postaju lomljivije. Ipak, kod nekih osoba ove se pojave javljaju i prije vremena.
Važno je na vrijeme prepoznati ukoliko ste u toj osjetljivijoj grupi, jer nas osteopenija - proces stanjivanja kostiju koji prethodi osteoporozi - može pogoditi a da toga nismo niti svjesni. Evo faktora koji vas svrstavaju u rizičnu skupinu:

kosti__za_prilog1

Težina - vitki ste ili sitnije građe

Sitnije osobe osjete i manji gubitak koštanog tkiva, što znači da im osteoporoza prijeti u ranijoj dobi. Vježbanje snage je dobra prevencija.  

Cigarete

Brojna istraživanja dokazala su da pušenje loše utječe na kosti.

Alkohol

U rizičnoj skupini se nalazite i ako pijete više od dva alkoholna pića na dan. Naime, alkohol slabi kosti jer utječe na smanjenje količine kalcija, magnezija i drugih minerala u kostima. 

kosti_za_prilog

Ne pijete mlijeko

Mlijeko je odlično za jačanje kostiju i to ne samo zbog kalcija, nego i zbog vitamina D koji se često također nalazi u njemu. 

Poremećaj u prehrani

Mala tjelesna težina utječe na proizvodnju hormona što vodi do izostanka mjesečnice. Sve što ometa razinu estrogena ometa izgradnju kostiju.  


 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam